[O1] Walące jak młot zamki w przednich drzwiach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • B_Darek
    Classic
    • 2008
    • 12

pomaluj siatexy na czarno i będzie git
  • Piet-Tia
    Drive
    • 2007
    • 67

Help! Nic o tym nie znalazłem, a już mam serdecznie dość. Przy zamykaniu drzwi z centralnego (bo tylko tak to robię) tylne drzwi chodzą gładko i cichutko, a przednie walą i to tak, że każda nieprzyzwyczajona osoba podskakuje ze strachu. Ostatnio się wkurzyłem i zagadałem mojego mechanika, czy nie da się zmienić siłowników albo czegoś, ale tam są ponoć jakieś kasety (nie znam się) związane z modułem komfortu i nie za bardzo jest to jak modyfikować. Na opcjach modułu komfortu oczywiście mi zależy, ale ciężko mi uwierzyć, żeby nic się nie dało zrobić. Może można czegoś tam nawkładać, zwiększyć opór pracy tych poruszających się elementów, ale nie chcę, żeby mi się tam zaraz coś przegrzało. Robił ktoś coś w tym kierunku?

I pytanie uzupełniające: czy jest jakakolwiek szansa, żeby po wymianie filtra p.pyłkowego trochę głośniej chodziła mi dmuchawa? Mam uczucie, że poza normalnym szumem doszło teraz jeszcze jakieś lekkie buczenie, ale szczerze mówiąc mogę też już mieć jakieś zwidy (zsłychy?)

Komentarz

• Janinho
      Rider
      S_OCP Member
      • 2008
      • 390
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Piet-Tia
      I pytanie uzupełniające: czy jest jakakolwiek szansa, żeby po wymianie filtra p.pyłkowego trochę głośniej chodziła mi dmuchawa?
      teoretycznie jest jeśli bardzo już był filtr zapchany to na nówce może dmuchawa odżyła dzisiaj może w końcu uda mi się wymienić filtr to jeszcze napiszę czy zauważyłem jakąś zmianę u mnie
      >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• Sev
        L&K
        • 2007
        • 1295

Różnica dostrzegalna jest momentalnie. Nagle w kabinie przy tych samych nastawach wentylatora robi się huragan i subiektywne odczucie może być takie że głośniej chodzi ponieważ dochodzi niestłumiony przepływ powietrza przez wszystkie kanały a to powoduje nieznacznie większą głośność przepływy powietrza - normalka.
        6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
        Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• macherstudio
          RS
          S_OCP Member
          • 2008
          • 2378
          • Mitshibishi
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Przy kupnie miałem wrażenie, że moja O.1. ma uszkodzone nawiewy tzn. że dmuchawa czy na 1 czy na 4 działa podobnie a ustawianie kierunków "wiatru" nie działa, zdawałem sobie sprawę, że to może być kwestia wymiany filtrów, ale że jakoś tak lubię pod górkę, zanim kupiłem zdecydowałem się na środek PLAKa do nawiewów - nie wierzyłem zbytnio że zadziała marketowy wynalazek, ale zadziałało, zaczęło wiać a po wymianie filtrów działa już normalnie. Jak pisze producent nie tylko udrożnia ale i zabija drobnoustroje
          www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Piet-Tia
            Drive
            • 2007
            • 67

No dobra, czyli faktycznie może być odczuwalna różnica po zmianie filtrów, choć akurat to jest bardziej takie leciutkie buczenie, jakby jakiś minimalny rezonans albo coś. No ale to nic strasznego, bo jest to w miarę ciche... nie to co zamki.

Ponawiam zatem pytanie: czy wie ktoś, dlaczego mogą mi one tak walić, lub może mi ktoś polecić jakiś warsztat, gdzie jest szansa coś z tym zrobić?

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

Piet-Tia, były dwa typy siłowników i jeden z nich walił jak młotkiem a drugi po cichu zamykał ten typ tak ma ja mam ta cichą wersje

Komentarz

• Piet-Tia
                Drive
                • 2007
                • 67

No więc po pierwsze czy to normalne, że inne są z przodu, a inne z tyłu, a po drugie - da się je wymienić jakoś bezboleśnie?

Komentarz

Pracuję...